Babeczki z borówkami zrobiłem z nietypową kruszonką. Teraz smakują lepiej i są dużo zdrowsze

Dodano:
Babeczki z borówkami i kruszonką Źródło: Shutterstock / Danny Schwarz
Babeczki z sezonowymi owocami to doskonała słodka przekąska. Upieczenie muffinek nie wymaga wiele czasu i szczególnych umiejętności. Skład ciasta na babeczki można modyfikować, co ułatwia dopasowanie przepisu do indywidualnych preferencji smakowych i stosowanej diety.

Słodkie babeczki z owocami świetnie zastępują podwieczorek, pasują do kawy i herbaty, a moje dzieci uwielbiają zabierać je do szkoły na drugie śniadanie. Muffinki są gotowe raz-dwa, co sprawia, że często je robię. Lubię eksperymentować w kuchni i chętnie testuję różne przepisy m.in. na odchudzone i zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków. Tym razem zapraszam do poznania przepisu na lekkie i puszyste babeczki z płatkami owsianymi, które dodałem nie tylko do ciasta, ale także do kruszonki. Do zdrowych wypieków najlepiej użyć płatków owsianych zwykłych lub płatków owsianych górskich, które zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów.

Czym różni się tradycyjna kruszonka od kruszonki owsianej?

Zwykła kruszonka powstaje z mąki pszennej, masła i cukru. Opcjonalne dodatki to np. cukier z wanilią lub ekstrakt waniliowy. Kruszonka owsiana powstaje z mąki pszennej i zmielonych płatków owsianych. Można również przygotować owsianą kruszonkę bez dodatku mąki pszennej oraz wymieszać zmielone i całe płatki owsiane – taka owsianka jest bardziej chrupiąca.

Sposób przygotowania tradycyjnej kruszonki i kruszonki owsianej niczym się nie różni. Trzeba tylko wymieszać suche składniki z masłem. Masło do kruszonki powinno być mocno schłodzone.

Jak zrobić babeczki z borówkami i kruszonką?

Babeczki z borówkami to wypiek, który zawsze się udaje. Wystarczy osobno wymieszać suche i mokre składniki, połączyć w jedną masę i przełożyć do foremek. Do przygotowania ciasta na babeczki nie potrzebujesz miksera – składniki powinny zostać wymieszane łyżką lub rózgą kuchenną. Nie mieszaj składników zbyt długo – ciasto może mieć niewielkie grudki, które znikną w czasie pieczenia. Pamiętaj, że składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Borówki najlepiej obtoczyć w mące pszennej, dzięki czemu nie spadną na dno babeczek. Ja dodaję borówki do foremek, przekładając je porcjami ciasta. Możesz również dodać owoce do gotowego ciasta, wymieszać i przełożyć masę do foremek.

Przepis: Babeczki z borówkami i kruszonką owsianą

Muffinki z owocami wzbogacone o kruszonkę z owsianki są wyjątkowo smaczne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g borówek

Na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 2 średnie jajka
  • 180 ml maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na kruszonkę:

  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g zmielonych płatków owsianych
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia borówek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kruszonkiNa początku polecam zrobić kruszonkę, którą można włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta na babeczki. Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj zmielone płatki owsiane i cukier. Wymieszaj i dodaj zimne masło. Połącz składniki, rozcierając je palcami. Postaraj się jak najszybciej połączyć składniki. Gotowa kruszonka ma grudkowatą konsystencję. Przełóż kruszonkę do miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie składnikówBorówki przebierz, umyj, odsącz na sitku i osusz. Suche borówki obtocz w mące pszennej. Przesiej do miski mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i dodaj cukier. Wymieszaj składniki łyżką. Do drugiej miski wbij jajka. Dodaj olej, maślankę (lub opcjonalnie jogurt naturalny) oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą.
  3. Łączenie suchych i mokrych składnikówMokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
  4. Przygotowanie do pieczeniaNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wyjmij kruszonkę z lodówki. Przygotuj metalową formę do babeczek i włóż do niej papierowe papilotki. Możesz również użyć foremek silikonowych. Na dno foremek wyłóż 1 łyżeczkę ciasta. Dodaj kilka borówek i przykryj kolejną porcją ciasta. Wypełnij foremki do 3/4 wysokości. Na wierzchu babeczek ułóż porcję kruszonki.
  5. PieczenieWstaw babeczki do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut lub do suchego patyczka. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Babeczki z borówkami są gotowe do spożycia, gdy ostygną.

Jakimi owocami można zastąpić borówki?

Babeczki z powyższego przepisu możesz upiec z dodatkiem różnych owoców np. pokrojonych na małe kawałki truskawek, jabłek lub gruszek oraz całych poziomek, malin i porzeczek. Doskonale smakują również babeczki z owsianą kruszonką bez dodatku owoców – do ciasta możesz dodać np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, a także 2-3 łyżki naturalnego kakao.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...